Vážení přátelé,

poslechněte si zde vyprávění Tolji Kohouta. V odkazech je rozhovor hudebního redaktora, pana Jaroslava Kopejtka s „naším“ Toljou, jak byl uveden Českým rozhlasem Plzeň, v pořadu Panorama dne 10. 6. 2007. Celý rozhovor je v původním znění proložený uváděnou hudbou, kterou ovšem nelze použít. Jednotlivé části jsou ponechány odděleně z důvodu lepší přehlednosti a snadnějšího načítání dat. Přeji vám příjemné vzpomínání.

O Toljovi-můj nekrolog

Osud mi dopřál poznat muže, který nesl občanské jméno Anatoli Miloslavovič Kohout. Dá se říct, že ne každý má tu čest poznat ve svém životě obdobu osobnosti Tolji Kohouta. Já jsem ho znala, na dobu lidského života měřeno, velmi krátce. Pouhé dva roky a jeden měsíc a přesto tak dlouho, že slovo „přátelství“ ve mě bude navždy vyvolávat vzpomínky na rysy jeho jemné tváře, na podmanivý hlas moudrého vypravěče báječných historek, budu vzpomínat na věčně rozesmátého optimistu, na pokorného, ale krutým osudem nikdy nezlomeného člověka.

On měl (ten minulý čas velmi bolí a bolet nepřestane) obrovské charisma pro spousty lidí ve svém okolí, ale jen málokomu odhalil svou duši, své srdíčko, sílu i slabiny. Všem ve své blízkosti dával pocit sounáležitosti, byl milován a miloval, bral si, ale dvakrát vracel v pocitech štěstí, rozdával radost i pomoc a nejen slovem.
A tak v mnohém případě zůstane věčným věřitelem dlužníků citových i hmotných statků, které neváhal poskytnout v dané chvíli. Zůstává věřitelem v jejich svědomí.
Ráda bych řekla všem, kdo Tolju vnímali v jeho nejvýraznější veřejné pozici, v roli muzikanta – umělce, legendárního hráče na bicí nástroje, mistra zvuku, a producenta i dalším, kteří znali jeho práci v oblasti počítačových programů a světového obchodu s hudební technikou- vám všem chci říct, že to byl především úžasný táta, pokorný syn, zodpovědný člen kapely, kamarád pro mnohé a přítel pro několik vyvolených.

Dovolil mi vstoupit do svého života. Dovolil mi být s ním v jeho posledních hodinách. Byli jsme přátelé podle pravidel paní Marlene Dietrich.

Tolja zemřel v úterý 9. října 2007 v podvečer. Tyto stránky začal tvořit pouhé dva měsíce předtím.

Jsem šťastná a hrdá na to, že sem osobně stihl vložit svou diskografii, svůj odkaz. Ten zde zůstane, dokud tyto stránky nesmaže čas.

Vlaďka.

 

Toljův odkaz:

O přátelství
(co bych mohl napsat lepšího, než Marlene?)

Velmi málo lidí chápe smysl tohoto slova. Hemingway ho chápal, Fleming ho chápal, Oppenheimer rovněž, abych namátkou uvedla jen pár jmen.

Přátelství je blízké mateřské lásce, bratrské lásce, věčné lásce, lásce čisté, o jaké se sní, po níž každý touží, není to láska předstíraná, je to čistý cit, nikdy není náročná a je tedy věčná.

Přátelství spojilo víc lidí, než láska. Je drahocené a posvátné. Spojuje vojáky v boji, stmeluje síly, které se staví na odpor nepříteli, všechny plní nadšením, i když jsou naše cíle nejasné.

Pro mě je přátelství nejcennější ze všeho.

Ten, kdo se zřekne přátelství, pozná, že je vyloučen, zapomenut, navždy vyhoštěn z kruhu lidí. Je to tak prosté. Přátelé, kteří vás oklamou, jsou odsouzeni k smrti, smím-li to tak říct, a budou se stále ptát, proč na jejich volání nikdo neodpovídá. Pohrdám jimi. Jsou nejhorší lidskou spodinou. Na toho, komu se dostalo požehnání přátelství, je vložena svatá povinnost poslouchat jeho zákonů. Ať jsou důsledky jakékoliv, je třeba poslechnout. Buď mlčením, nebo slovy, ale vždycky je třeba pravidla přátelství dodržet.

Není to lehký úkol. Někdy to vyžaduje nadlidské úsilí. Ale přátelství je nejdůležitější lidský vztah, daleko přesahuje hranice lásky. Láska je přelétavá. Láska kromě lásky mateřské je nestálá, vždycky z dobrých důvodů. Přátelství je opravdové, nebo přátelstvím není; je snadné udělat mu konec. Přátelství vás unáší s napnutými plachtami, jen se vás dotkne. Nemůžete se zmýlit v osobě. Slib mezi přáteli, stvrzený stiskem ruky, je přísahou, na niž se nezapomíná.

Marlene Dietrich1984

Diskografie jak si jí pamatuji mimo Katapultu
  • 1968 Nahrávka Words s vynikajícím Pepou Plívou a Rebels v sestavě J. Plíva, J. Korn, S. Čech a Tolya
  • 1972 Nahrávání mnoha singlů s Fr. Čechem i pro další interprety např. pro Pavla Bobka Nedělní ráno
  • 1975 spoluúčast na albu Energit s dalšími 2 bubeníky (J. Vejvoda a K. Jenčík)
  • 1976 Vladimír Mišík – Stříhali dohola malého chlapečka
  • 1977 C & K Vocal Album Generace
  • Singly s hudebníky jako Michal Kocáb, Ondřej Soukup, Jan Adam, Ota Petřina, Pavel Dydovič a mnoho dalších
  • 1977 Country Beat a mnou pozvaní hosté Album Big 12 Country Hits jako producent a bubeník. Podle knihy o České hudbě se prodalo neuvěřitelných 1 milion 300 tisíc nosičů
  • 1978 Super-Robot Oty Petřiny společně s Vladímírem Padrůňkem a Janem Neckářem. Vzorek
  • 1978 Motorest Petry Janů prakticky se stejnými muzikanty a nahrávané paralelně se Super-Robotem

Diskografie Katapult

  • 1975 Katapult v sestavě: Sodoma, Kohout, Fořt, Kulhánek, Větrovec a Kubík

Singly kde jsem hrál bicí

  • 1976 Půlnoční závodní dráha / Lesní manekýn
  • 1976 Tichá pošta / Já nesnídám sám
  • 1977 Vlaky v hlavě / Nalaď si život do C dur
  • 1977 Nebreč, kdyby za to stál / Hlupák váhá
  • 1978 Katapult / Blues (doprovodný vokál)
  • 1979 Až / Svobodárna (kytary a doprovodný vokál)
  • 1979 Maturant / Jsou špatný dny (kytary)
  • 2005 Až...2006! (CD PROMO) (kytara a doprovodný vokál)

LP, CD a DVD se mnou

  • 1978 KATAPULT živé "stříbrné" album
  • 1980 2006 (kytary a doprovodné vokály)
  • 1980 2006 exportní verze
  • 1991 Album Hit album (SP 1976 - 1988)
              CD vyšlo v roce 1992
  • 1993 2CD KATAPULT live + 2006
  • 2005 Všechno nebo nic (kytara a doprovodný vokál)
  • 2005 Long Live Katapult
  • 2005 DVD Long Live Katapult
  • 2006 2CD Grand Greatest Hits
Home
© 2009 Vlaďka Vítová.